Ioan Ciarnau

Publicaţii

"Ultima brazdă"

2004, Ed. Fidelia

Ultima brazda

"Carte istorică, foarte bine documentată, despre eliberarea Nord-Vestului Transilvaniei în al doilea război mondial. Informaţie densă, concretă, îndulcită cu nestemate literare. La această carte a colaborat generalul Botea, ofiţerul ce a condus eliberarea oraşului Carei." (Firicel Ciarnău)

Vă invităm să citiţi şi Câteva gânduri despre cartea Ultima brazdă


"Comuna Andrid - condiţii naturale, istorie şi contemporaneitate"

2005, Ed. Fidelia

Comuna Andrid

Monografia comunei Andrid din jud. Satu Mare


"Nu eşti singur, Ionică!"

2007, Ed. Fidelia

Nu esti singur, Ionica!

Roman despre tinereţea zbuciumată şi lupta pentru supravieţuire şi afirmare a unui adolescent împotriva regimului comunist, dar şi o poveste plină de iubire şi speranţă.


"Cum am învins cancerul"

2008, Ed. Fidelia

Cum am invins cancerul

Nu ştiu dacă cineva se va încumeta să citească această carte, eu îi îndemn pe cât mai mulţi să o facă, pentru că nu este o "oarecare", ci una în conţinutul căreia se descrie o trăire cu adevărat zbuciumată. Trăire de care ar fi bine să nu mai aibă parte nimeni, niciodată. Să cunoască fiecare om valoarea şi dimensiunea sănătăţii sale, înainte de a fi constrâns să o facă.

Cartea se mai găseşte la vânzare în Librăria Fidelia


"Să nu uităm Tătăreştiul"

2009, Ed. Fidelia

Sa nu uitam Tatarestiul

"O îmbinare a două tipuri de carte: pe de o parte are o ţintă precisă şi anume o scurtă monografie a localităţii Tătăreşti din judeţul Satu Mare, dar nu întâmplător, pe de altă parte - partea care ar putea interesa pe toţi - este o descriere a evenimentelor petrecute în regiune în timpul celui de al doilea război mondial. Nu în ultimul rând, "cireaşa de pe tort" este relatarea pas cu pas a discuţiilor pe care le-a avut generalul Antonescu cu Hitler, conform unor documente din arhiva militară din Veneţia - Italia." (Firicel Ciarnău)


"Vremea şerpilor"

2010, Ed. Fidelia

Vremea serpilor

Cu "Vremea şerpilor" Ioan Ciarnău face un salt în profunzime. Scriitorul trece în umbră accentele idilice ale romanului de debut "Nu eşti singur, Ionică!" şi se erijează într-un aprig comentator al realităţilor socio-politice şi culturale din perioada în care comunismul a măcinat structurile Statului român, afectând mentalităţile, sistemul axiologic şi, ca punct culminant, inconştientul colectiv. Ioan Ciarnău explorează forţele transformatoare ale acestui flagel şi impactul lor asupra relaţiilor interumane. Demersul său exploatează la maxim instrumentele de cercetare ale istoriei şi arheologiei, domeniile primare de competenţă ale autorului." (Valeriu Pănoiu)

Vă invităm să citiţi şi Cuvânt înainte la cartea Vremea Şerpilor

Cartea se mai găseşte la vânzare în Librăria Fidelia


"100 de ani de la naşterea marelui istoric român Francisc Pall"

2011, Ed. Citadela

Francisc Pall

Francisc Pall (1911 - 1992) - reprezentant ilustru al istoriografiei româneşti şi universale.


"Istoria Dindeştiului"

2011, Ed. Fidelia

Istoria Dindestiului

"Aici, în acest pământ, îşi dorm somnul de veci părinţii, moşii şi strămoşii mei. Iar atunci când îmi va bate ceasul, mă voi culca şi eu alături de ei şi împreună ne vom dormi somnul veşniciei, al trecerii în eternitate şi al sfârşitului tuturor suferinţelor lumeşti. Toate aceste sentimente le încearcă doar acela care are un sat al său. Vai de cel ce nu-l are, deoarece, întocmai ca o plantă dezrădăcinată purtată de furtuni, va sfârşi prin locuri necunoscute şi îşi va pierde urma."

Vă invităm să citiţi şi Cuvânt înainte la cartea Istoria Dindeştiului


"Vânătoare de spioni"

2013, Ed. Fidelia

Vanatoare de spioni

"Sutele de mii de români închişi, torturaţi, batjocoriţi şi în final ucişi mişeleşte în închisorile comuniste, cu siguranţă cei mai vrednici dintre români, adică tocmai aceia care au aprins şi au menţinut nestinsă flacăra martirajului românesc, dând dovadă de o nemărginită omenie şi mai ales de multă îngăduinţă şi toleranţă, au lăsat pentru urmaşi un mesaj-testament: Să nu ne răzbunaţi! Câtă omenie cuprind aceste cuvinte simple. Da, într-adevăr, ei nu au fost răzbunaţi. Din varii motive, cunoscute de întreaga lume. Dar, ceea ce este mai trist şi mai revoltător e faptul că torţionarii şi ucigaşii lor nu au fost nici măcar traşi la răspundere pentru faptele comise, deşi se ştia că până când acest act de dreptate nu se va înfăptui, nu va exista la noi o pace socială reală."

Cartea se mai găseşte la vânzare în Librăria Fidelia


"Atac la Balta Verde"

2015, Ed. Fidelia

Atac la Balta Verde

"... atragem atenţia cititorului că acţiunea pe care o prezentăm este în mare parte reală, iar ficţiunea, impusă de scenariu, reprezintă un procent infim. Lucrarea de faţă, care se adresează întregii mase de cititori, pe lângă scene de acţiune autentice, cuprinde şi momente idilice sau chiar comice, atât de specifice tineretului, segment de vârstă foarte activ altfel, în mijlocul căruia ne simţim cu adevărat bine, mai ales datorită optimismului prezent la tot pasul."

Vă invităm să citiţi şi Cuvânt înainte la cartea Atac la Balta Verde

Cartea se mai găseşte la vânzare în Librăria Fidelia


"Dindeştiu Mic"

2016, Ed. Fidelia

Dindestiu Mic

"... pentru a păstra adevărul istoric, trebuie să prezentăm şi unele momente dureroase trăite de aceşti oameni atât de corecţi, cumpătaţi, cinstiţi, harnici şi prietenoşi care ne-au întristat cu adevărat. Ei le-au trăit şi le-au suportat, chiar în sărăcia şi necazul lor, cu demnitate. Au suportat chiar şi aroganţa şi marginalizarea conaţionalilor lor din celelalte colonii şvăbeşti care îi desconsiderau doar pentru că erau mai modești din punct de vedere material decât ei. Această stare regretabilă a generat unele efecte catastrofale pentru entitatea locală care, evaluându-şi situaţia şi considerând-o fără ieşire, s-a închis instinctiv ca într-un turn de fildeş pentru a-și păstra intactă bruma de agoniseală adunată cu multă trudă. Pentru a nu-şi risipi averile, au acceptat cu bună ştiinţă căsătoriile între rudeniile apropiate fără să conştientizeze pericolul de consangvinitate, o boală a incompatibilităţii de sânge. Urmările nefaste nu au întârziat să apară, au murit sute de copii, majoritatea nou-născuți."


"Căpitanul Mare Sabin"

Ed. Citadela, Satu Mare, 2017

Capitanul Mare Sabin

"Precum preoţia e o pecete pe care o porţi toată viaţa şi nu te poţi lepăda de ea, tot aşa pentru mine e jurământul militar. Cât voi trăi, eu voi fi ofiţer al Armatei Regale Române şi voi acţiona în consecinţă." Iată semnificaţia şi respectul unui brav ofiţer al Armatei Române faţă de profunzimea credinţei jurământului militar depus sub Drapelul Patriei. Sunt cuvintele rostite de căpitanul Mare Sabin, la Făgăraş, în momentul despărţirii de Ioan Gavrilă Ogoranu, conducătorul unei însemnate grupări armate de rezistenţă anticomunistă şi oponentă ocupaţiei sovietice, ce acţiona în zona nordică a Munţilor Făgăraşului.

Material alcătuit de Firicel Ciarnău
Contact

Ioan Ciarnău - profesor de istorie, arheolog, scriitor