Specia umană, aşa cum se prezintă ea astăzi, este invadată de indivizi care, deşi se aseamănă la chip cu oamenii, au un comportament diferit, manifestări dintre cele mai bizare şi dăunătoare, iar reflexele care îi domină devin ucigătoare pentru cei din jurul lor. Societatea noastră a fost şi mai este încă plină de astfel de indivizi. Întocmai ca o cultură agricolă sufocată de buruieni. Dar şi această asemănare merge doar până la un punct. Căci dacă o cultură agricolă poate fi degajată de buruieni, prin ierbicidare, societatea este condamnată să-şi suporte dăunătorii, să trudească pentru ei, ba mai mult, culmea cinismului, chiar să-i aplaude uneori.
Pe ei nu poţi să-i înlături nici prin revoluţie. Care revoluţie? Când ştiut este faptul că tocmai la adăpostul acesteia ei, dăunătorii, proliferează şi prosperă, adaptându-se foarte repede noilor condiţii. Climatul revoluţionar şi cel postrevoluţionar este mediul lor cel mai propice. Pentru ei, revoluţia, care ar trebui să-i înlăture definitiv, nu este altceva decât o rampă de relansare spre cote şi mai înalte. Ba mai mult, ei îşi lansează şi progeniturile, chiar dacă sunt loaze. Căci vorba lui nenea Iancu: "La vremuri noi, tot noi".
Epitetul de "dăunători" poate că este prea blând pentru astfel de indivizi, de aceea noi îi vom numi "şerpi". Asta pentru că au atâtea trăsături comune cu aceştia, încât merg până la confundare. Iată unele dintre aceste trăsături comune:
Deoarece indivizii (şerpii) mai sus pomeniţi sunt conaţionalii noştri, noi fiind constrânşi să-i suportăm cotidian şi, mai ales, pentru că acţiunile lor ne marchează în mod brutal viaţa, se cuvine să scoatem în evidenţă lucrăturile lor. Căci cine ştie, odată şi odată s-ar putea să dispară, iar atunci omenirea să nu fie frustată de a cunoaşte "ştiinţific" istoria lor evolutivă, mai ales a celor din urmă capitole în care ei se manifestă plenar, arătându-şi adevăratul potenţial.
Ioan Ciarnău
Cartea se mai găseşte la vânzare în Librăria Fidelia
Ioan Ciarnău - profesor de istorie, arheolog, scriitor